COACHING

International Coaching Federation (ICF) definira coaching kao „partnerstvo s klijentima u kreativnom procesu koji potiče na razmišljanje i inspirira klijente da maksimiziraju svoj osobni i profesionalni potencijal”. To je vođeni proces u kojem klijenti kreiraju vlastita rješenja i rezultate i unapređuju kvalitetu života.

Coaching je skup tehnika koja omogućuju klijentu (coachee) da dosegne svoj puni potencijal i postigne svoje ciljeve. Coach je samo facilitator koji u procesu s klijentom prvo definira željene ciljeve, a zatim podupire coachee-a u procesu pronalaženja opcija i vlastitih rješenja. Odvija se kroz kontinuirane sastanke jedan-na-jedan. Dinamika ovisi o ciljevima koje klijent želi ostvariti.


U svom radu koristim GROW model coachinga, obogaćen s raznim kreativnim tehnikama u radu. GROW model je najlakše shvatiti kao putovanje:
 • Prvo odlučujemo kamo želimo ići (Goal)
 • Utvrđujemo gdje smo sada (Reality)
 • Zatim istražujemo različite rute i prepreke (Options / Obstacles) prema odredištu.
 • U zadnjem koraku utvrđuje se volja i predanost da se krene naprijed (Will / Way forward) i suoči sa zaprekama na putu.

Neki od alata koje koristim u radu:

1. SDI®

Strength Deployment Inventory® (SDI®) je moćan alat samoprocjene koji vam pomaže transformirati radno okruženje, interpersonalne odnose i vaš život. SDI ljudima pomaže da cijene različitosti, učinkovitije komuniciraju te da produktivnije upravljaju konfliktima. SDI ne promatra samo naša ponašanja nego ide korak dalje i prepoznaje motivaciju, odnosno ono što pokreće ponašanje. Na taj način nam odgovara na pitanje – Zašto se osobe ponašaju na određeni način?
  SDI:
 • Predstavlja jednostavan, zabavan i pamtljiv način razumijevanja sebe i drugih
 • Pomaže ljudima da prepoznaju osobne snage u odnosima s drugima onda kada stvari idu dobro, ali i onda kada se nađemo u konfliktu
 • Promatra sve životne situacije, a ne samo određenu ulogu ili okolnosti
 • Razvija set vještina za učinkovito upravljanje konfliktom
 • Omogućuje grupi ljudi da istovremeno promatraju i tumače svoje rezultate kako bi potakli razumijevanje i diskusiju
Koristi se preko 40 godina u više od 120 zemalja svijeta, kako bi pomogao pojedincima i organizacijama u njihovom razvoju. Vrijednost SDI® alata prepoznale su brojne kompanije iz čitavog spektra industrija.

Pogodan je za bilo koju organizaciju gdje pojedinci trebaju surađivati na dnevnoj bazi i stvarati učinkovite odnose u timu radi boljih timskih rezultata i smanjenja “silos efekta”, te uspješno graditi donose s internim i eksternim klijentima.

Uz osnovni upitnik, SDI koristi čitavu paletu alata koji nam omogućuju uvid u osobne vrline, kao i u pretjerane vrline, u to kako nas drugi doživljavaju te što od nas očekuju. Neki od alata posebno su učinkoviti u individualnom coachingu. SDI radionice su uvijek zabavne i vrlo interaktivne – bilo da se radi o izgradnji timskih odnosa ili o upotrebi SDI-a kao dijela komunikacijskih ili voditeljskih treninga.

2. Points of You®

Points of You® je set igara koje nam pomažu da bolje upoznamo sebe, te sagledamo teme koje promišljamo iz novih, drugačijih perspektiva.
Iskustvo pokazuje kako i u individualnim i u grupnim procesima metode zasnovane na kreativnim asocijativnim procesima omogućavaju brže otkrivanje suštine problema, te potiču kreativnija i često odvažnija rješenja, podržana održivijim akcijskim planovima.

Igra pomaže ljudima otvoriti se za nove poglede i razmišljati “izvan kutije”. Cilj je igre produbiti razumijevanje situacije ili problema, sagledati je iz što više različitih perspektiva, promijeniti gledište, potaknuti uvide, te na kraju i osmisliti odgovarajući akcijski plan.